FAQ

Verhuren

Voor verhuur op basis van de Leegstandswet geldt niet de uitgebreide huurbescherming die bij normale verhuur geldt. Aan het einde van het huurcontract moet de huurder de woning verlaten en kan lege oplevering van de woning in geval van verkoop dus gegarandeerd worden.

Aanvankelijk werd de Leegstandswet vrijwel uitsluitend gebruikt door woningcorporaties. Huurwoningen die op de nominatie stonden voor renovatie of sloop, konden zij op basis van deze wet dan nog een korte tijd verhuren.

Maar ook de eigenwoningbezitter kan gebruik maken van de Leegstandswet, als de te koop staande woning na langere tijd niet tegen redelijke condities verkocht kan worden en je door dubbele woonlasten in de problemen dreigt te komen.

Voormalig minister Spies van Binnenlandse Zaken kondigde in januari 2012 aan de regels voor tijdelijke verhuur op basis van de Leegstandswet te versoepelen.

Inmiddels is de Leegstandswet gewijzigd, de wijzigingen zijn op 1 juli 2013 van kracht geworden. De belangrijkste veranderingen zijn:

  • De verhuurder mag zelf de huurprijs bepalen;
  • Gemeenten mogen aan de tijdelijke verhuur geen eigen, extra eisen stellen die niet in de Leegstandswet vermeld staan.
  • De gemeentelijke vergunning voor verhuur op basis van de Leegstandswet wordt verleend voor vijf jaar ineens (voorheen was dat twee jaar met driemaal een verlengingsmogelijkheid van maximaal één jaar).

Huren

Helemaal niets! Wij brengen geen kosten in rekening bij de huurder. Geen inschrijfkosten, geen administratiekosten, geen bemiddelingskosten en geen contractkosten. Je betaalt ons dus geen euro.

 Om in aanmerking te komen voor een huurwoning moet je aan bepaalde inkomenseisen voldoen. De huurprijs van de woning moet in verhouding staan tot je inkomen. Doorgaans kun je de volgende berekening toepassen:

(netto huurprijs huurprijs exclusief g/w/l + servicekosten) x 3 = benodigd netto inkomen.

Voor deze berekening mag je ook het inkomen van je partner meetellen. Indien de woning onder de huurtoeslaggrens valt en je voor huurtoeslag in aanmerking komt mag je deze in mindering brengen op de netto huurprijs.

Snel zoeken

Recent bekeken