Wachttijd sociale huurwoningen loopt op

De wachttijd voor een sociale huurwoning loopt op. Dat blijkt uit een rapport dat is samengesteld in opdracht van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hoewel er sprake is van sterke regionale verschillen loopt de wachttijd op tot gemiddeld 8 jaar.

Wachttijden sociale woningen lopen opDe wachttijden van woningzoekenden zijn deels afhankelijk van de woning waarnaar zij op zoek zijn. Ben je op zoek naar een eengezinswoning dan dien je rekening te houden met een aanzienlijk langere wachttijd (gemiddeld 8 jaar) dan dat je een klein appartement accepteert (gemiddelde wachttijd 6 jaar).

Regionale verschillen
Regionaal kunnen de verschillen groot zijn. Zo staan woningzoekenden in de gemeente Etten-Leur gemiddeld 7 jaar ingeschreven en vind je in Geertruidenberg gemiddeld in 2 jaar een woning. Ook binnen gemeenten kunnen aanzienlijke verschillen voorkomen. In de verschillende deelgemeenten in Rotterdam loopt de gemiddelde wachttijd uiteen van 2 tot vijf jaar.

Wachttijd opbouwen
Veel woningzoekenden schrijven zich al lang voordat ze willen verhuizen in zodat ze alvast een wachttijd kunnen opbouwen en daarmee later sneller een woning kunnen vinden. Hierdoor is de inschrijfduur van woningzoekenden langer dan dat zij een woning zoeken.

Leeftijdsverschillen
Naarmate de leeftijd van woningzoekenden vordert, neemt de gemiddelde inschrijfduur en zoekduur toe. Dit heeft deels te maken met het feit dat woningzoekenden, naarmate zij ouder worden, meer wachttijd kunnen sparen, maar ook met hun veranderende woonwensen. Jongeren (starters) zijn vaak al tevreden met een bescheiden huurwoning terwijl woningzoekenden tussen de 35 - 45 jaar vaker stellen en gezinnen zijn die willen doorstromen naar een grotere woning waarvoor de wachttijden langer zijn.

Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken, Directoraat Woningmarkt